Skip to main content

Wat is nodig voor goed zitten en rijden?

Welke informatie is nodig over je lichaam en gebruikswensen om je goed te kunnen laten functioneren in en met de rolstoel?

Bij het voorbereiden op de passing en aanmeting van je rolstoel is het belangrijk dat je wensen t.a.v. rolstoelgebruik duidelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat degene die de rolstoel aanmeet goed op de hoogte is van jouw lichamelijke mogelijkheden en dat is veel meer dan alleen het vertellen van je aandoening (diagnose) zoals je hier kunt lezen.

Bij een geschikte rolstoel is al deze informatie  optimaal vertaald in de rolstoel. Dat wil zeggen dat het juiste type rolstoel is gekozen en dat jij tevreden bent over de mogelijkheid tot verplaatsen.  Naast het juiste type rolstoel is het belangrijk dat deze ook optimaal is ingesteld op jou als rolstoelgebruiker. Kortom niet alleen de maatvoering moet kloppen maar juist bij de afstelling moet rekening worden gehouden met wat jouw lichaam kan (of niet kan). Dit is nodig om je goed te laten zitten, rijden maar ook reiken.  Je wilt ten slotte, als je armfunctie hebt, voorwaarts en zijwaarts kunnen reiken want dat is handig bij activiteiten zoals koken en pc-gebruik. Het is ook prettig als je zonder om te vallen makkelijk iets kunt pakken (bijvoorbeeld bij boodschappen doen).

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring