Skip to main content

Zitadviesteams

Een zit-adviesteam is een expertiseteam bestaande uit een fysiotherapeut, ergotherapeut en revalidatietechnicus. Gezamenlijk bekijken zij de zit- en rijhouding in de rolstoel, de technische staat van de rolstoel en jouw lichamelijke mogelijkheden t.a.v. zitten. en rijden.

Voor wie is het zitadviesteam bedoeld?

Zowel gebruikers van een handbewogen, elektrische dan wel trippel-rolstoel kunnen  de expertise van een zitadviesteam inschakelen. Er zijn teams die meer gespecialiseerd zijn in kinderen en andere meer in volwassenen. Verschil kan er ook zijn in expertise in een bepaalde diagnose (bijv. dwarslaesie  of Cerebrale Parese).

Wil je een indruk krijgen van de werkwijze van een zitadviesteam, bekijk dan ook even het filmpje van Manon van den Heuvel in de boekenkast. Zij heeft een blog gemaakt van haar eigen bezoek aan een zitadviesteam.

 

Wanneer schakel je een zitadviesteam in?

Bij ontevredenheid over de zit- of rijhouding:

  • Bij (beginnende) zitklachten zoals rugpijn, vermoeidheid, scheef zitten met bekken of romp, balans/ steun missen, het msisen van bewegingsvrijheid etc.
  • Bij (beginnende) rijklachten zoals pijn of overbelastingsblessures in armen (schouders, ellebogen,polsen), balans/steun missen, het missen van bewegingsvrijheid, ontbrekende conditie en kracht etc.

Bij twijfel over de geschiktheid van de rolstoel:

  • Wanneer je net een nieuwe rolstoel hebt kan het zijn dat deze (nog) niet optimaal op jou is ingesteld. Zie ook de downloads (nog doen)
  • Wanneer je de rolstoel al wat langer hebt, dan kan er slijtage zijn opgetreden of de instellingen voldoen niet meer. Mogelijk heb je dit ontdekt door de check je zit te doen.
  • Daarnaast kunnen in de loop van de tijd  jouw lichamelijke (on)mogelijkheden veranderd zijn als gevolg van ouder worden, groei (bij kinderen), je diagnose etc.

Ter voorbereiding op de aanvraag van een (nieuwe) rolstoel:

  • Samen met jou worden de bevindingen m.b.t. lichamelijke mogelijkheden en de functionele gebruikswensen omgezet in een programma van eisen aan de rolstoel.

 

Wat kan een zitadviesteam voor je doen?

  • Een onderzoek uitvoeren naar o.a. gewrichten, spieren en huid met het oog op de mogelijkheden tot zitten.
  • Een rapportage kan worden geschreven over de bevindingen uit het lichamelijk onderzoek en de screening van de (huidige) zit- en rijhouding en evt. zitproblemen.  Een advies wordt gegeven over evt. aanpassingen of eisen aan een (nieuwe) rolstoel. Deze rapportage kan worden gebruikt in contact met de WMO en/of de rolstoel-leverancier.
  • Sommige zitadviesteams zullen tijdelijke aanpassingen met je uitproberen in de rolstoel. De uiteindelijke oplossing voor de problemen met de rolstoel blijft echter de verantwoordelijkheid van de leverancier en de gemeente.

Waar vind je een zitadviesteam bij jou in de buurt?

In Nederland vind je de meeste zitadviesteams in de revalidatiecentra. Hier vind je de pagina met links naar de Nederlandse zitadviesteams.

 

Hoe meld je je aan bij een zitadviesteam?

Aanmelding voor een zitadviesteam gebeurt via een verwijzing van een huisarts. De revalidatiearts ontvangt de verwijzing, indiceert en introduceert de cliënt bij het zitadviesteam. Indien nodig kan ook een wondverpleegkundige worden ingeroepen.  De financiering verloopt via de ziektenkostenverzekering.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring